Редакция на обява Добави обява

Земеделци искат прилагането на No-Till технологията да се компенсира по ПРСР

06.02.2020 г.
24329
Най-голямото предизвикателство за Стратегическия план за развитие на земеделието пред държавата и земеделския бранш, е въвеждането на по-високите зелени изисквания с новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Работи се в посока, съвместно с бранша, да намерим най-добрите мерки за земеделските стопани за постигането на зелените цели. Това каза по време на традиционната годишна среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ,  Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите.  

По думите на министъра трябва да се заложат мерки и практики, щадящи околната среда, които в същото време не нарушават дохода на земеделските стопани, а напротив - от компенсаторните плащания земеделците да получават допълнителен доход, посочи министърът.

Според нея, те са обвързани и с темата за хуманното отношение на животните, която следва да се развие в Националния стратегически план и да се обвърже поддържането на постоянно затревените площи. 

“Проектът на регламента на ЕС дава още по-големи възможности държавата ни да бъде креативна, а мерките да са много по-адаптирани към спецификите на нашето земеделие”, каза Танева.

“Промените в климата налагат промяна в отношението на земеделците. 50% от аржентинските фермери вече използват щадящи почвата технологии. Ако ние бъдем креативни, мерките, които ще бъдат наложени могат да са много адаптивни за всеки земеделец. Правилата за прилагане на нови земеделски технологии и практики трябва да се направят така, че да сработят,  каза по време на Форума председателят на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) Венцислав Върбанов.

По думите на Върбанов, интересът към новите технологии, щадящи почвата (като No-Till) в България вече е голям. За целта обаче трябва да има финансови стимули. От Асоциацията ще предложат в новия програмен период на ОСП да бъде въведена нова компенсаторна мярка по ПРСР за прилагане на No-Till технологията у нас. 

Както АгроСалон вече писа, подобно предложение за прилагането на No-Тill технологиите да се включи като мярка за подпомагане в новата ОСП, има и от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). "В България, все още плахо, но на много места се работи в посока за прилагане на минимални или нулеви почвообработки. За България No-Тill e нова технология, която работи, но за да достигне земята определени параметри и да започне да дава, за да се постигне баланса между приходите и разходите, първите 4-5 години обикновено са на загуба за земеделеца. Нашето предложение е прилагането на No-Тill технологиите да се включи като мярка за подпомагане в новата ОСП. Така земеделците ще получават компенсации в рамките на, примерно 5 години, за евентуалните загуби, от прилагането на тази технология", коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

“Изключително важни са най-добрите агротехнологии, които се практикуват по света и са добри за нас. Насочили сме усилията си в това - да предоставим финансови стимули, за да ги научат и българските земеделските производители”, каза министър Десислава Танева.

Танева обяви още, че комисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски ще посети България през юни тази година. Заедно с браншовите организации предстои да се обсъдят темите за срещата с еврокомисаря.

Даниела Георгиева, София Белчева, © 2020 АгроСалон - AgroSalon.BG


 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG