Редакция на обява Добави обява

Земеделци обсъждат включване в протестите с колони от трактори

30.07.2020 г.
31623
Земеделски производители от различни краища на България активно обсъждат включване в анти-правителствените протести с колони от трактори, съобщиха за АгроСалон фермери, работещи в землища на Търговище, Омуртаг, Пловдив, Стара Загора и Хасково.

Основната причина за недоволството сред земеделските производители е изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че ще преустанови изцяло ползването на вода за напояване за нуждите на земеделието.

Заради сушата през последните 2 години, нивото на язовирите в цялата страна не може да се възстанови на обичайните нива, но земеделците посочват, че причината е основно в нерегламентираното източване и пускане на води към частни ВЕЦ-ове близки до властта. Те са категорични, че причината не е в използваната вода за напояване.

Ако в условията на засушаване бъде спряна водата от язовирите, това ще е тежък удар върху земеделието, споделят стопаните.

"При язовир Ястребино след месец няма да пусна капка вода, независимо кой с какви политики се занимава, водата ще е само за гражданите. От Ястребино се точи вода 8 пъти повече от позволеното, всеки месец пращам писма на земеделците да си търсят алтернативни източници". 

Планирано е до дни или няколко седмици напълно да се спре ползването на вода за земеделски нужди от почти всички язовири в България, които се използват за водоснабдяване на населените места.

Това е само част от скандалното изказване на ресорния министър, известен с прякора Ревизоро, който каза пред медиите, че не го интересува политическа кариера и така или иначе отива към пенсия.

Що се отнася до протестите Емил Димитров заяви: "Не може постоянно да се иска предсрочни избори. Не може да се блокира цял град и да се пречи на хиляди хора заради 20 човека с две палатки."

Същевременно вчера само в София са протестирали според различни оценки около 20 000 - 25 000 души, а според други протестиращите са достигнали 40 000. Вчера  бе най-големият протест досега, заради изтеклата поредна порция нови записи, които изкараха на улиците в цяла България - хиляди, както и хиляди български емигранти по целия свят. За първи път от началото на протестите, бе затворен за движение и Прохода на Републиката - Хаинбоаз.  Днес се очаква протестите в София да ескалират, според официална публикация на СДВР.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG