Редакция на обява Добави обява

Жътва 2021 е в пълен ход. Добивите са отлични, но на места вали по време на жътвата

08.07.2021 г.
24732
Жътва 2021 е в пълен ход. Добивите са отлични, но на много места вали по време на жътвата. Валежи днес имаше както в регионите на Бургас, Сливен и Ямбол, така и в района на Велико Търново, Ловеч и Плевен.

Пшеницата е узряла и готова за жътва, но оттук нататък влагата ще започне да пречи – да падат показателите, да смени цвета си, коментират зърнопроизводители и допълват:

"В момента цените няма да са това, което ние очакваме. Най-вероятно след 2-3 месеца цените ще дойдат на нивото, което бяха миналата година. Пшеницата - между 380-400 лева се движи цената в момента. Рапицата гони 1000 лева. При ечемика от 330 до 360, в зависимост от това дали е фуражен или пивоварен, но това са цени, които се коментират в момента. Реално сделки от тазгодишната продукция почти няма."

В Подбалкана (Казанлъшко, Карловско и др.) и планинските части, жътвата още не е започнала, заради наличието на влага от последните валежи.  Някои стопани направиха първите опити за жътва на пшеничните полета, но бяха стопирани от влагата. След миналогодишната суша и сегашната киша, на прага на масовата жътва прогнозите за това стопанско лято са поне 600 кг от декар.

До десетина дни жътвата на пшеница започва в Добруджа. Тази година тя малко закъснява заради обилните валежи и забавената вегитация. Засетите площи със зърнената култура обхващат 1 300 000 декара, а състоянието на пшеницата в момента според специалистите е много добро. Въпреки трудния старт заради студената и суха зима, благодарение на обилните пролетни дъждове, културата се възстанови, а очакванията за добивите са оптимистични. След като миналата година вследствие на дългата суша добруджанските земеделци реализираха критично количество на добита реколта, тази година те се надяват поне малко да успеят да възстановят приходите си, както и хората, отдали земята си за тяхно ползване да получат по-високи ренти. В същото време обаче се наблюдава и драстично покачване на цената на торовете, което заедно с повишената цена на горивото оказват влияние върху финансовия резултат. 

Заради сушата от миналата година стартът за пшеницата беше много труден, но след валежите през пролетта тя успя да се възстанови и в момента нейното състояние е чудесно, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Радостина Жекова изрази благодарността си към всички собственици на земя, които са проявили изключително разбиране към земеделците миналата година след критичните добиви и съответно ниските нива на изплатени ренти.

Кирил Киров – управител на земеделско дружество, което отглежда малко над 5 000 декара с пшеница, също споделя, че културата е от много добро до отлично състояние към момента.

По думите му всеки земеделец трябва да се научи да бъде гъвкав, да извършва мероприятията по културите си според ситуацията, а не според маркираните дати от календара. Очакваните високи добиви неминуемо ще се отразят и на рентите, но не бива да се пренебрегват и допълнителните разходи на всеки един земеделец, уточнява Киров.

За по-високите цени на торовете споделя и Петър Димитров, който отглежда 12 000 декара земя, по-голямата част от които са заети от зърнени култури. Очакванията за фалити са факт, като част от тях са т.нар. изкуствени фалити, обяснява Кирил Киров.

За да се реализират добрите прогнози на зърнопроизводителите обаче е много важно през следващите дни до жътва да не се сбъднат прогнозите за продължителни дъждове. В такъв случай според специалистите това ще се отрази не само на добива, но и на качеството на прибраната продукция.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG